ihh 728x90
28 Mart 2024 Perşembe
Anasayfa > GÜNDEM > 'Türkiye, AB'nin enerji arz güvenliğinde kilit bir rol oynuyor'
'Türkiye, AB'nin enerji arz güvenliğinde kilit bir rol oynuyor'

'Türkiye, AB'nin enerji arz güvenliğinde kilit bir rol oynuyor'

28.01.2016 23:23 12 14 16 18 yazdır
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, "Avrupa Birliği ile Enerji Faslı'nın açılması için 8 Ocak'ta yapılan güncellemelerle tekrardan süreci başlattık'' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Avrupa Birliği ile Enerji Faslı'nın açılması için 8 Ocak'ta yapılan güncellemelerle tekrardan sürecin başlatıldığını belirterek, "Önümüzdeki birkaç ay içerisinde bu faslın açılması konusunun Avrupa Komisyonu'ndan Avrupa Konseyi'ne nakledileceğini düşünüyoruz" dedi.

Albayrak ve Avrupa Birliği Enerji ve İklim Komiseri Miguel Arias Canete yaptıkları "Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğu İkinci Toplantısı" sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Albayrak, Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğu toplantısının enerji arz güvenliği, Güney Gaz Koridoru, bölgesel enerji projeleri ve yeni gelişmeler ışığında verimli bir şekilde tamamlandığını dile getirdi.

Türkiye'nin enerji konusunda tıpkı AB gibi dışa bağımlı olduğunu hatırlatan Albayrak, Türkiye ve AB arasındaki işbirliğinin son dönemde yaşanan gelişmeler çerçevesinde daha da önem kazandığını ifade etti.

Albayrak, enerji ve iş dünyasının projelerinin siyasetin olumlu bir ivme kazanması açısından önem arz ettiğini vurgulayarak, "Türkiye'nin güvenilir bir oyuncu olması, 1 Kasım seçimlerinden sonra ortaya çıkan resim, Türkiye'nin AB'nin enerji arz güvenliğine yapacağı katkıları gündeme getirdi. Türkiye olarak biz AB ile ilişkilerimiz noktasında birçok farklı konuyu da gündeme getirdik. Paris İklim Konferansı sonrasında, belirsiz konu olarak gördüğümüz üye ülkelerin sınıflandırılması konusunu gündeme getirdik. Bu konuda bir imza sürecine bağlı olarak hangi ülkenin nasıl sınıflandırılacağı ile ilgili görüşmelerimizi en verimli şekilde neticelendirilmesi noktasında fikirlerimizi paylaştık" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin büyüyen ekonomisi ile ciddi enerji yatırımına ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Albayrak, AB ile Türkiye'nin 15. fasıl olan Enerji Faslı'nı açma sürecinin 2007 başladığını ancak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tavrı sebebiyle gerçekleşmediğini hatırlattı.

Berat Albayrak, şöyle devam etti:

"Avrupa Birliği ile Enerji Faslı'nın açılması için 8 Ocak'ta yapılan güncellemelerle tekrardan süreci başlattık. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde bu faslın açılması konusunun Avrupa Komisyonu'ndan Avrupa Konseyi'ne nakledileceğini düşünüyoruz. Konsey'den geçtikten sonra 15. Enerji Faslı'nın açılmasıyla AB üyelik müzakereleri çerçevesinde eskisi gibi ivmeyi yakalamayı umut ediyoruz."

Canete'yi 9-13 Ekim 2016'da İstanbul'da yapılacak Dünya Enerji Kongresi'ne de davet ettiklerini aktaran Bakan Albayrak, ayrıca şubat ayı içerisinde tarihi kesinleştirilmek üzere Trans Hazar toplantılarını gerçekleştirmeye karar verdiklerini sözlerine ekledi.

- "Türkiye AB için kilit"

Canete de Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğu'nun iki taraf adına da önemli bir fırsat olduğunu ve Bakan Albayrak ile enerji arz güvenliği başta olmak üzere birçok konuda fikir alışverişinde bulunduklarını aktardı.

AB'nin sadece 4 ülkeyle bu tür diyalog toplantıları düzenlediğine dikkati çeken Canete, "Türkiye ve AB güçlü partnerler. Türkiye, AB'nin enerji arz güvenliğinde kilit bir rol oynuyor. Gelecekte enerji sektöründe büyük değişimler olacak ve Türkiye bu bölgede önemini sürdürmeye devam edecek. Güney Gaz Koridoru'nun tamamlanması ve genişletilmesi ile de görüşmelerimiz oldu. İran da burada önemli bir role sahip olacaktır" ifadelerini kullandı.

Canete, Türkiye'nin Avrupa Elektrik İletim Ağı'nın (ENTSO-E) ilk gözlemci üyesi olduğunu anımsatarak, iki tarafın elektrik sistemlerinin de birbirine bağlandığının altını çizdi.

AA


Kaynak : Trthaber.com.tr

ihh 468x60
Kategorinin Diğer Haberleri