ihh 728x90
29 Mart 2024 Cuma
Anasayfa > GÜNDEM > TTK'daki iş kazası inceleme raporu tamam
TTK'daki iş kazası inceleme raporu tamam

TTK'daki iş kazası inceleme raporu tamam

14.04.2013 14:37 12 14 16 18 yazdır
Madende metan gazı püskürmesi sonucu 8 işçinin öldüğü olayla ilgili hazırlanan raporda, alt işverene mevzuata aykırılıklar nedeniyle 25 bin 333 lira ceza verilmesi kanaatine varıldığı belirtildi.
Madende metan gazı püskürmesi sonucu 8 işçinin öldüğü olayla ilgili hazırlanan raporda, alt işverene mevzuata aykırılıklar nedeniyle 25 bin 333 lira ceza verilmesi kanaatine varıldığı belirtildi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı ocakta galeri açan 8 madencinin metan gazı püskürmesi sonucu ölümüne ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan inceleme raporunda, alt işverene mevzuata uymadığı gerekçesiyle 25 bin 333 lira ceza verilmesi kanaatine varıldığı belirtildi.

İş Teftiş Kurulu Başkanlığının 33 sayfalık raporunda, mevzuata aykırılıklar şöyle sıralandı:

"-İş yerinde iş güvenliği uzmanı bulunmamaktadır.
-İş yerinde yapılan aylık iş sağlığı ve güvenliği kurul toplantılarında sondajlarla ilgili kararlar alınmış ancak bunların bir sonraki kurul toplantısında giderilip giderilmediği görüşülmemiştir.
-İş sağlığı ve güvenliği denetimlerinin 1. derece gazlı ocak güvenliğine uygun yapılmadığı anlaşılmıştır.
-Galerilerde işçileri ilerlenen metre oranında ücret vererek çalıştırmaları, fazla iş yapmak ve ücret almak adına, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyma ve daha dikkatli çalışmayı zayıflatmaktadır.
-Kozlu Müessese Müdürlüğü ocaklarında eksi 630 katı ve üzerindeki katlarda kesilen damarların gaz içeriği uzun süredir ölçülmemiştir.
-Alt işveren ihalesinde teknoloji ve uzmanlık kriterine uyulmamıştır.
-Ateşleme, emniyetli mesafeden gerekli güvenlik önlemleri alınarak yapılmamıştır.
-İşçilerin tehlike mahallinden uzaklaştırılması için seri tahliye, uyarı ve haberleşme sistemi oluşturulmamıştır."

İşverene para cezası

Raporda, ocağın gaz içeriğinin yüksek ve degaja müsait olmasının bilinmesine rağmen çalışmaların teknolojik, uzmanlık ve işçilik açısından önleyici düzeyde olmaması, metan drenajıyla ilgili çalışma yapılmaması, ateşleme mahalli konumu, sondajların derinlik, çap ve adetleri gibi unsurların olay öncesi iyi değerlendirilmemesi ve aynı lağımda yaşanan 3 degajın üzerinde durulmaması gibi faktörlerin kazaya yol açtığı belirtildi.

Benzer kazaların önlenmesi amacıyla mevzuata aykırılıklarla ilgili bölümün TTK Genel Müdürlüğüne ve alt işverene tebliğ edilmesi istenen raporda, işverene 25 bin 333 lira ceza verilmesinin uygun olacağı kanaatine varıldığı kaydedildi.

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında, 7 Ocak'ta özel firmanın galeri açma işini yürüttüğü eksi 630 kodunda ani metan gazı püskürmesi sonucu yaşamını yitiren 5 işçinin cesedine ulaşılmış, göçük altında kalan 3 madenciden 2'sinin cesedi 11 Ocak'ta, diğerininki ise 12 Ocak'ta çıkarılmıştı.
Olayın ardından TMMOB Maden Mühendisleri Odasınca, ocakta yeterli degaj sondajının yapılmadığı iddia edilmişti.
ihh 468x60
Etiketler : ttk iş kazası
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri