ihh 728x90
19 Mart 2024 Salı
Anasayfa > TÜRKİYE > Metrobüs kumanda merkezi Edirnekapı'ya taşınıyor
Metrobüs kumanda merkezi Edirnekapı'ya taşınıyor

Metrobüs kumanda merkezi Edirnekapı'ya taşınıyor

23.04.2013 12:34 12 14 16 18 yazdır
İstanbul'un en önemli toplu taşıma aracı olan Metrobüslerin gözetleme merkezi, yeni yerine geçiyor.
Her gün ortalama 750 bin yolcuya hizmet veren metrobüs hattı, Kağıthane'deki İETT komuta kontrol merkezinden yönetiliyor. Metrobüsün beyni diye nitelendirilen bu merkezde 40 durak, 180 kamera ile gözetleniyor. Hatta yaşanan aksaklıkların kontrolünün sağlanabilmesi için metrobüs komuta merkezinin İETT'den ayrılarak, önümüzdeki günlerde Edirnekapı'ya taşınması planlanıyor.
ARAÇLAR GPS'DEN SANİYE SANİYE İZLENİYOR

İstanbul'da sıkışan trafiğe adeta can simidi olan metrobüs hattında taşınan yolcu sayısı günde ortalama 750 bine ulaştı. Yolcu talebinin fazla olması, metrobüs arızaları ve kazaları söz konusu hatta krize sebep olabiliyor. Muhtemel bir kaza durumunda hattaki otobüsler geç kalınca duraklarda adım atılamaz hale geliyor. Yolcuların metrobüsten inerek yürüdüğü bile oluyor. İETT Genel Müdürlüğü de krizi daha iyi yönetebilmek için diğer İETT otobüslerinin de koordine edildiği Kağıthane'deki Akyolbil Yönetim Merkezi'ne metrobüs için de bir komuta merkezi kurmuştu. Söz konusu komuta merkezinde metrobüs hattı elektronik ortamda yönetilebiliyor. Araç konumları GPS üzerinden izlenebiliyor. Araçların ilerledikleri yön ve birbirlerine yakınlıkları gözetilerek ihtiyaç duyulan noktalara proaktif araç sevki yapılabiliyor. Aşırı hızlı giden araçlar gerek GPS'ten tespit edilerek, gerekse Sefaköy ve Acıbadem rampalarına kurulan sabit radarlarla tespit edilerek sürücüler uyarılıyor. Söz konusu komuta merkezinde tüm istasyonlara aksaklıklar konusunda bilgilendirici anons yapılabiliyor ve kameralarla tüm istasyonlar izlenerek araç ihtiyacı hemen gideriliyor.
40 DURAK 180 KAMERA

Komuta merkezinde ana kumandayı metrobüs işletmesinin Amir Vekili Doğan Uçar yönetiyor. Uçar, bilgisayardan sistemi canlı olarak izleyebiliyor. 40 durak, 180 kamera ile bu bilgisayardan kontrol ediliyor ve gerektiğinde ana ekrana yansıtılıyor. Kaza durumlarında kamera ile tespit edilen olay yerine ambulans, çekici yönlendiriliyor. Bu sayede kısa sürede metrobüs trafiğinin açılması sağlanıyor. Araçların içinde acil durum butonu olduğunu söyleyen Uçar, o butona basıldığında aracın nerede olduğunu merkezden görebildiklerini belirtiyor.
ihh 468x60
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri