ihh 728x90
19 Mart 2024 Salı
Anasayfa > Roportajlar > Kariyer Meme Kanseri Riskini Artırıyor
Kariyer Meme Kanseri Riskini Artırıyor

Kariyer Meme Kanseri Riskini Artırıyor

13.04.2013 15:59 12 14 16 18 yazdır
Texas Üniversitesi bilim adamlarının Radek Bukowski başkanlığında yaptığı, sonuçları PLoS One'da yayımlanan araştırmaya göre, kanser riskinin artmasın
Bebeği normalin üzerinde kiloyla dünyaya gelen annelerin meme kanserine yakalanma ihtimalinin daha yüksek olabileceği ortaya çıktı.

Texas Üniversitesi bilim adamlarının Radek Bukowski başkanlığında yaptığı, sonuçları PLoS One'da yayımlanan araştırmaya göre, kanser riskinin artmasında, yükselen hormon değerleri etkili oluyor.
Bilim adamları, 3,7 kilogramın üzerinde bebek doğuran kadınlarda belirli hormonların seviyesinin yükseldiğini tespit etti. Bebeğin ağırlığı arttıkça, hormonların da yükseldiği görüldü.

Bukowski, bu kadınlarda östriol seviyesinin yüksek, anti östrojen seviyesinin düşük olduğunu belirterek, ayrıca, meme kanseri oluşumu ve gelişim ile ilgili olan, insülin benzeri serbest büyüme faktörlerinin bulunduğunu kaydetti.

Daha önce hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar doğrultusunda, meme kanserinin oluşumunda yer alan meme kök hücrelerinin belirli transmitterlere tepki verdiği biliniyor. Bu hücreler ya çoğalıyor ya da hamilelik hormonlarına tepki olarak sayıları düşüyor. Hamile kadınların kanında bulunan hormonlar, kök hücrelerin hızlıca çoğalmasına neden oluyor ki bu da kansere yol açabiliyor.

Bilim adamlarına göre, kök hücreler, hamilelik esnasında karşılaştıkları hormonları yıllar sonra dahi "hatırlayabiliyor", bu da kanser riskini artırıyor.

Butowski, kadınların hamilelik hormonlarını değiştirme şansı olmadığını, ancak meme kanserine karşı önlem alabileceklerini belirtti. Bu önlemler arasında bebeğin emzirilmesi, sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite bulunuyor. Ayrıca birden fazla çocuk sahibi olmak da meme kanseri riskini azaltan bir faktör olarak değerlendiriliyor.

Daha önce yapılan araştırmalar, düşük ağırlıklı bebeklerin ise annenin kalp krizi geçirme ihtimalini artırdığını göstermişti.
ihh 468x60
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.